Povratak / Back

ISTINA O >>PROTUFAŠISTIČKOM<< USTANKU U SRBU 27. SRPNJA 1941.

 

Izvori:

Stipe Vuković iz Splita u tjednim novinama HRVATSKI LIST 14. kolovoza 2008.

Tihomir Dujmović u VEČERNJEM LISTU 4. kolovoza 2008.

 

Poviestna vrela uče da su 27. srpnja 1941. u Lici, podtaknuti talijanskom fašističkom podporom, mjestni Srbi krenuli u rat. Poviestni spisi bilježe da su tog 27. srpnja ustanici iz vlaka izvukli drvarskog župnika koji se vraćao s hodočašća iz Knina i potom mu oderali kožu, nabili ga na kolac i na kraju pekli na ražnju! U ustaničkom naletu u lapačkom kraju množtveno su napali mjestne Hrvate i gotovo ih iztriebili. Kao i 90-ih! Poviestni izvori tvrde da ustanak ubrzo dovodi do ubojstva 20 Hrvata u Metku, 30 Hrvata u selu Kuli, sedam hrvatskih seljaka u Divoselu, pet u Oštrovici.

Zauzeta je Udbina iz koje se u dogovoru s ustanicima povlače Talijani. Pokolj ide dalje: u pograničnom bosanskom selu Krnjeuši ubijena su 83 zarobljena seljaka! (Vidi obširnije ovdje) Selo Boričevac spaljeno je 2. kolovoza 1941. do temelja! Selo s 2200 ljudi! Bio im je zabranjen povratak, spaljeni su obćinski spisi o postojanju sela kako bi ono bilo izbrisano s popisa naselja!

Sve je to bilo u skladu dogovora Draže Mihajlovića koji je s Mussolinijevim fašistima mislio iztriebiti Hrvate iz Herceg-Bosne, Like i Dalmacije. A da je ta paklena zamisao postojala, svjedoči nam Ivan Meštrović u svojoj knjizi <<Uspomene na političke ljude i događaje>> gdje na str. 335 govori o pismu koje je Draža po jednom srbskom častniku uputio talijanskom krilniku u Zagrebu. Međutim, kad je taj čestiti Srbin to pismo odtvorio i vidio što Draža Mihajlović poručuje svom fašističkom drugu u Zagrebu, on ga je uručio nadbiskupu Stepincu, a ovaj je tu poruku izpričao Meštroviću. Poruka glasi: <<Ekselencijo i kolega, došlo je vrieme za našu prisnu suradnju jer su nam ciljevi isti: vaši da iztriebite Hrvate iz Dalmacije, a naši da ih iztriebimo iz Herceg-Bosne.>>

Postavlja se pitanje što je tu protufašističko? Stoga je žalostno da su ove godine tamo došli na proslavu ustanka predstavnici hrvatske vlsati, srbske manjine i stranke SDP-a na čelu s Milanovićem. To je isto kano kad bi slavili srbski pokolj u Vukovaru 1991.

 

 

Free Web Hosting