Povratak / Back

BLAGO ZADRO

 

http://www.os-cazma.skole.hr/upload/os-cazma/newsattach/71/Blago%20Zadro.png     http://www.vukovarske-novine.com/portalit/images/2/s_000777.jpg

Blago Zadro sa suborcima

 

Blago Zadro se rodio u Donjim Mamićima u Ledincu kraj Gruda u Bosni i Hercegovini, 31. ožujka 1944. a ubijen je u Vukovaru, 16. listopada 1991. Jedan je od najvećih junaka Domovinskog rata. Posmrtno je dobio čin krilnik-bojnika.

Kano desetogodištnjak doselio se iz rodne Hercegovine zajedno s obitelji u Borovo Naselje, gdje je završio učilište, zaposlio se u tvornici ,,Borovo'' i osnovao obitelj. Početkom narodovlastnih promjena, djelatno se uključio u vladosborni život tog kraja i postao prvi dopredsjednik HDZ-a u Vukovaru ter se djelatno uključuje u sredbotvorbu obrane pried nastupajućim velikosrbskim napadajom. Po izbijanju krvave Bitke za Vukovar sbog svojih izuzetnih sredbotvoriteljskih sposobnosti i hrabrosti preuzima zapoviedanje obranom čitavog Borova Naselja. Iako nije bio vojno učilištovan, kano zapovjednik 3. bojne čuvenog 204. vukovarskog sdruga pokazao se izvrstnim sredbotvoriteljem obrane Borova Naselja. Pod njegovim vodstvom na Trpinjskoj cesti, koja je sbog toga i prozvana ,,Groblje tenkova (oklopaša)'', zaustavljena je oklopna sila JNA i uništeno na desetke srbskih oklopaša i oklopnih samovoza. Bio je hrabar i odlučan, zapovjednik koji je u borbu kretao prvi, nu iz jedne se nije vratio. Poginuo je 16. listopada godine 1991. blizu Trpinjske ceste, pokošen redom metaka iz puškostrojnice dok je junački vodio svoje suborce u borbu. Od trojice sinova dvojica najstarijih također su se uključili u obranu, najstariji Robert (1969.) kasnije je poginuo u borbama kod Kupresa, upavši sa suborcima u oklopašku zamku. Kasnije je kod Kupresa podignut spomenik ,,petorici Vukovaraca''. Blago Zadro pokopan je na vukovarskom Novom groblju 16. listopada 1998. nakon što su njegovi posmrtni ostatci izkopani u ljeto 1998. zajedno s 937 žrtava iz množtvene grobnice na vukovarskom Novom groblju. Njegov sin Robert godinu dana poslije, prepoznat je iz zajedničke grobnice u Zagrebu nakon što je godinama njegova sudbina bila nepoznata. Otac i sin Zadro počivaju na vukovarskom groblju sjećanja žrtava iz Domovinskog rata, u Drvoredu hrvatskih branitelja. Ime Blage Zadre nosi Zapovjedno stožerno učilište ,,Blago Zadro'' ter Osnovno učilište ,,Blago Zadro'' u Borovom naselju. Sbog svoje uloge u Domovinskom ratu, junačke pogibije i velikog poštovanja u puku koje je stekao još za vrieme bitke za Vukovar, po završetku Domovinskog rata postao je jedna od najvećih i najpoštovanijih osoba hrvatskog rata za neovisnost. Po njemu je imenovana i jedna ulica u Grudama i jedna ulica u Zagrebu.

 

Free Web Hosting