Povratak / Back

AKIF HANDŽIĆ

 

Akif Handžić, na odtvorenju Zagrebačke džamije

 

Akif Handžić je bio muftija. Rodio se u Sarajevu, godine 1912., a trag mu se gubi poslije 1945. (vjerojatno ubijen od partizana). Završivši niže učilištovanje u Sarajevu, odlazi u Kairo na glasovito sveučilište El Azhar. Za vrieme učilištovanja postaje hafizom, to jest osobom koja zna napamet cieli Kuran. Po svršetku učilištovanja vraća se u Sarajevo i imenovan je obćinskim imamom u Zavidovićima. Hrlo postaje imamom i glavnim propovjednikom od Gazi Alipašine džamije u Sarajevu, a godine 1938. imamom Državne bolnice u Sarajevu, ter imamom i glavnim propovjednikom od sarajevske Čekrči-Muslihudinove džamije. Na toj dužnosti ostaje do listopada godine 1942. kad mu Jure Francetić povjerava dužnost islamskog dušobrižnika (u činu satnika) 1. sarajevske ustaške pukovnije. S te je dužnosti nakon godinu i pol dana provedenih pretežito u borbama u iztočnoj Bosni promaknut u čin djelatnog ustaškog bojnika i imenovan muftijom Ustaške vojnice i imamom od PTS-a. Početkom 1945. kad obilazi vojne jedinice u Zagrebu ima čin pukovnika od PTS-a. Daljna sudbina mu je nepoznata.

Dio proglasa od Akifa Handžića Ustašama muslimanima iz 1943.:

,,Obraćam ti se kao tvoj vjerski starješina u Ustaškom Pokretu sa riečima: ,,Kada čuješ rieči ,,ALLAHU EKBER'' sa munara Poglavnikove džamije u Zagrebu, odgovori:

,,Bože, hvala ti, koji si izpunio naše nade, nas ustaša muslimana, da smo i ovo dočekali''. Na to ćeš čuti moj odgovor:

,,Ustaše muslimani! Ponosite se, jer vidite, da se vaš vjerski život učvršćuje i na munari džamije ustaškog Poglavnika u Zagrebu. Ostanite vjerom u Boga, čvrsto uz Poglavnika i naša je pobjeda''.''

 

 

Free Web Hosting