Povratak / Back

DOKAZI KOLIKO JE OLUJA BILA VELIČANSTVENA


- američki general James Matias ministru obrane Damiru Krstičeviću prije dvie godine u Pentagonu kazao:

Operacija Oluja je vojna operacija koju proučava američka vojska kako bi budući vojnici razumjeli da odlično vođena i obučena vojska, s dobrim političkim vodstvom, može promijeniti povijest. Hrvatska je mala zemlja, ali kako mi kažemoudara jačega od sebe i bori se iznad svoje težine!“.

https://www.dnevno.hr/vijesti/zakulisne-igre-nakon-sporazuma-tudman-izetbegovic-britanske-elitne-postrojbe-pokusale-sprijeciti-hv-da-oslobodi-knin-1510263/

 

- Pukovnik Andrew Leslie, zapovjednik UNCROC-a za Hrvatsku na Kninskom području, procjenio je Operaciju Oluja kano klasičnu operaciju koja bi bila ocienjena A+, t.j. najvišom mogućom ocjenom po standardima NATO snaga.

Slikopis: Operacija Oluja (2020.) (54:45)

https://narod.hr/kultura/video-povodom-25-obljetnice-pogledajte-nagradivani-film-o-pobjednickoj-vojnoredarstvenoj-akciji-oluja

 

- Milošević i vodstvo Jugoslavije 14. 8. 1995. o Oluji (izvorni spisi)

POVEZNICA

Milošević (str.25): ,,Vi ste najstručniji deo naše Vojske kao što znate, tamo je palo naredjenje da svi izadju iz Krajine tog istog dana, bez čak stvorenog kontakta sa hrvatskom vojskom na najvećem delu fronta. Da smo tog istog dana napravili idiotsku glupost da im pomognemo, ko bi to stigao do Knina do večeri da im pomogne?! Pa, tamo ne bi moglo da se stigne od njihovih kolona kojima su zakrčili puteve u bežaniji zajedno sa stanovništvom. Više su izginuli u bežaniji sa stanovništvom, nego što bi izginuli držeći linije. To je apsurdna situacija!

Pitanje je ko je, zaista, doneo odluku da krajiško rukovodstvo napisti Krajinu?...

Molim vas, 6 hiljada Hrvata je branilo Vukovar pola godine; napadala je cela Prva armija, vazduhoplovstvo, čudo, sva sila koju je imala JNA, a oni nisu odbranili Knin, kojem se može prići samo iz tri pravca; nisu ga mogli braniti ni 12 sati!?

Oni ga nisu ni branili,...''

 

 

Free Web Hosting