Povratak / Back

HRVATSKI VELIKAN I MUČENIK KASIM EF. DOBRAČA

Preuzeto s: http://www.islambosna.ba/index.php/tekstovi-i-knjige/oziljci-vremena/7769-godinjica-smrti-kasima-ef-dobrae

 

Kasim_ef_Dobraca_naslovna

 

Pried sudbenim viećem Okružnog suda kojim je predsjedavao Ahmet Salčić, a obtužbu zastupao Mustafa Vilović, osuđeni su na kaznu zatvora: Kasim Dobrača na 15 godina, Derviš Korkut na 8, dr. Kasim Turković na 4...

 

Dok će u Hrvatskoj sliedeća godina biti u znaku obilježavanja godištnjice smrti Alojza Stepinca, najvećeg mučenika komunističke samovlasti, kojeg je Katolička crkva proglasila svetcem, dotle će se kod nas riedki sjetiti godištnjice smrti Kasima Dobrače, većeg mučenika i žrtve kominističke samovlasti od samog Stepinca. Pod naslovom ,,Otpočelo suđenje grupi narodnih izdajnika na čelu sa Kasimom Dobračom'', ,,Oslobođenje'' od 19. rujna 1947., petak, počinje svoje izvješće s jednog od najstrašnijih vladosbornih postupaka muslimanskoj umnosti u BiH. ,,Oslobođenje'' od 26. rujna iste godine (opet petak) donosi naslov ,,Izrečena presuda grupi izdajnika na čelu sa Kasimom Dobračom''.

 

Strani uhode

Pred sudbenim viećem Okružnog suda kojim je presjedavao Ahmet Salčić, a obtužbu zastupao Mustafa Vilović, osuđeni su na kaznu zatvorom: Kasim Dobrača na 15 godina, Derviš Korkut na 8, dr. Kasim Turković na 4, dr. Jusuf Tanović na 4, Mahmut Traljić na 10, (ova peterica su osuđena i na oduzimanje cjelokupne imovine), Abdulah Dervišević na 6, Mustafa Hebović 7, Ibrahim Karalić 10, Hasan Avdić 3, Hasan Ljevaković 5, Muharem Alihodžić na 2 godine i 10 mjeseci, Osman Hasanović na 3 godine i 6 mjeseci. U izvješću se navodi da je izricanju presude prisustvovala ,,velika masa građana''. Iz samih naslova ,,Oslobođenja'' može se dobiti uvid zašto su obtuženi i kako im je suđeno. ,,Izdajnici su iskorištavali vakufske ustanove i vjerske obrede za zločinački rad protiv naroda i države'', ,,Optuženi su priznali da su radili špijunažu za neprijatelja naše države'', ,,Povjerenici Dobračine prevratničke organizacije bili su pomagači ustaško-četničkih bandita'', ,,Prevratnička organizacija bila je povezana sa agentima strane špijunaže'', ,,Prevratnička organizacija radila je za račun potpaljivača rata - naglasio je javni tužilac, tražeći strogu kaznu za optužene''. U dva izvješća sa suđenja ,,Oslobođenje'' je objavilo i dva svjetlopisa iz sudnice na kojima se vidi Kasim efendija Dobrača kako sjedi na obtuženičkoj klupi sa ahmedijom (muslimanski ovoj oko glave) na glavi. To je jedinstven svjetlopis na kojem je obtuženik u komunističkoj Jugoslaviji imao glavopkrivalo na glavi, jer je važio nepisani zakon da se u prostoriji, posebno u sudnici, u kojoj visi na zidu slika Josipa Broza, mora sjediti gologlav. Dobračina ahmedija je izraz ponosa, dostojanstva i junačkog držanja jednog imama. Prema bilježkama iz sjećanja hadži hafiza Halida Hadžimulića, koji je s Kasimom efendijom Dobračom proveo 16 godina u jednom uredu u Gazi Husrev-begovoj knjižnici, Dobrača je trebao biti osuđen na smrt. Hafiz Hadžimulić je zabilježio svjedočbu hafiza Ibrahima Riđanovića, koji mu je izpričao kako je spašen Dobrača.

- U rujnu 1947. dogodilo se ustoličenje reisu-l-uleme Ibrahima ef. Fejića. To je bio prvi reis u bivšoj Jugoslaviji. Upravo tih dana završavalo se suđenje Dobrači. Očekivalo se kako će Dobrača, kano vođa muslimana i predsjednik El-Hidaje, biti osuđen na smrt. Tako, dok se prvi reis ustoličavao na svom položaju i primao čestitke, na obtuženičkoj stolici najbolji, najučevniji i najpošteniji borac za prava i slobodu bosanskih muslimana očekivao je svoj kraj - junačku smrt kano šehid (mučenik), piše hafiz Hadžimulić u svojim sjećanjima na Dobraču.

Novi reisu-l-ulema je namjeravao posjetiti ugledne vladosborce i zahvaliti im na ukazanom povjerenju. Prvu posjetu najavio je Rodoljubu Čolakoviću, tadašnjem ministru prosvjete. On će pozvati i hafiza Riđanovića, kano predsjednika ulema-medžlisa, u svoju pratnju. Tadašnji članovi ulema-medžlisa, h. Ali ef. Aganović i hfz. Muhamed Pandža, bili su u zatvoru, tako da je hfz. Riđanović ostao sam u toj ustanovi. Hfz. Riđanović je pristao biti u reisovoj pratnji pod uvjetom da se reis kod Čolakovića zauzme za Dobraču. Trojica reisovih savjetnika, da im ne spominjemo imena, odmah su rekla kako će napustiti sastanak ako o tome bude rieči. Na sastanku sa Čolakovićem reis Fejić je spomenuo Dobraču. Čolaković je rekao kako je sudstvo nezavisno i kako je težko zauzimati se za nekoga tko je okrivljen da je rušio državu.

Sliedeća reisova posjeta bila je Avdi Humi, tadašnjem predsjedniku Skupštine BiH, a reisovom zemljaku, jer su obojica bili Mostarci. Avdo Humo je priobćio reisu: ,,Uspio si u svom zauzimanju – Dobrača ne će biti osuđen na smrt''.

 

Naserova uloga

Reis Fejić je godine 1951. posjetio Kairo i susreo se sa šejhom El-Azhara. Pošto je Dobrača visokoučilištovao na El-Azharu, šejh je upitao reisa za Dobraču. Smatra se da je ovaj razgovor prenesen samom Gamalu Naseru i da je sbog poboljšanja odnosa Jugoslavije i Egipta nekolicina muslimanskih vjerskih uglednika koji su bili u zatvoru puštena na uvjetnu slobodu. Nakon deset godina robije, i Dobrača je izišao na uvjetnu slobodu. Kasim efendija Dobrača je preselio na ahiret (zagrobni život) 3. studenog godine 1979., treći dan Kurban- bajrama. Smrt je došla samo dva mjeseca nakon objavljivanja jeftinog članka ,,Parergon'' Derviša Sušića u ,,Oslobođenju''. ,,Parergon'' je objavljivan u podlistku ,,Oslobođenja'' tiekom mjeseca ramazana. Glavna oštrica obtužbi i klevete Sušićevog udbaškog članka bila je usmjerena protiv Kasima Dobrače i Huseina Đoze. Tako se može reći da je golgota jednog od najvećih umnih stupova islama u BiH započela i završila s huškanjem ,,Oslobođenja''. 

 

Piše: Nedžad Latić

Izvor: Dnevni Avaz od 31. 10. 2009.

Na hrvatski korienski pravopis preveo: dane-croatia

 

 

Free Web Hosting