Povratak / Back

 

Glas Koncila BROJ 51-52 BOŽIĆ 2009., str. 7

Prevedeno na korienski pravopis, ter je veći broj tuđica preveden na hrvatski.

 

KATAR-VATIKAN

Visoki predstavnici Svete Stolice na ,,Al Jazeeri''

Zanimanje za Papu

 

- Državni tajnik pape Benedikta XVI. kardinal Tarcisio Bertone nastupio je na ,,Al Jazeeri'', svjetskoj islamskoj dalekovidničinoj mreži i svojevrstnom suparniku američkog CNN-a, javila je u petak 11. prosinca austrijska izvještajna služba Kathpress. Kardinal Bertone je govorio protiv zabrane gradnje minareta u Švicarskoj, koju su stanovnici te zemlje izglasali na nedavnome pučkom izjašnjavanju (referendumu). Takav izhod odražava strah, rekao je državni tajnik Svete Stolice. Nu to ni izdaleka nije sve. Dalekovidničina mreža priprema obrazovni slikopis kojemu je cilj ,,arabskome svietu približiti lik Pape i ulogu Svete Stolice na sadašnjoj međunarodnoj pozornici'', rekao je za vatikanski dnevnik ,,L' Osservatore romano'' novinar spomenute mreže Mohammed Kenawi. Kardinal Bertone već je dao razgovor za ,,Al-Jazeerin'' obrazovni slikopis. Trebao bi biti prikazan sredinom iduće godine.

      Prema novinarovim riečima, kardinal govori o važnosti međuvjerskog razgovora kako bi se stvorio ,,miran suživot sviju sa svima''. Istodobno je zatražio poštovanje prava kršćana u pretežno islamskim zemljama, posebno u arabskim, ter ih pozvao da ondje ostanu.

      Kenawija je dojmio dobar odjek kojim je Vatikan odgovorio na ovu namjeru. Tako bi se trebali obaviti razgovori s predsjednikom Papinskog vieća za međuvjerski razgovor kardinalom Jeanom Louisom Tauranom, s predsjednikom Papinskog vieća za uljudbu nadbiskupom Gianfrancom Ravasijem, s predsjednikom Papinskog vieća za glasila nadbiskupom Claudiom Marijom Cellijem ter s predsjednikom Papinskog zavoda (akademije) za život nadbiskupom Rinom Fisichellom.

 

Free Web Hosting